KOSZISZ SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUM
​ ÚJFEHÉRTÓ
Weboldal alcíme
Példa cím
"Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog."

Sajtóközlemény

            Épületenergetikai fejlesztések a KOSZISZ Szent István Gimnázium és Technikumban

(KEHOP-5.2.13-19-2019-00099)

2022.08.25.

KOSZISZ Szent István Gimnázium és Technikum a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett Pályázatos Épületenergetikai Felhívás Egyházak Számára elnevezésű pályázati konstrukcióban 300 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

A pályázati felhívásra a KOSZISZ Szent István Gimnázium és Technikum 2019.11.28-án nyújtotta be támogatási igényét. A megvalósítás 2021.07.26-án kezdődött és 2022.08.25-én fejeződött be. A projekt azonosítószáma KEHOP-5.2.13-19-2019-00099. Az ingatlan Újfehértó belterületén található középület. Az épület oktatási funkciót lát el (4244 Újfehértó, Eötvös József utca 25. hrsz.: 3219/2/A/2). Az ingatlant a Kedvezményezett döntése alapján a jelenlegi elvárásoknak megfelelően korszerűsíteni szerette volna. A meglévő épület szerkezetileg jó állapotban volt, a tervezett energetikai korszerűsítések elvégzésére alkalmas volt. Az épület a fejlesztés megvalósulása előtt is gáz, víz és villanyvételezéssel rendelkezett, a helyi szolgáltatók által ellátottak. A projekt megvalósítása azért volt feltétlenül szükséges, mivel a működési költségek (villamosenergia, gáz) nagyon magasak voltak, így az épület fenntartása sokszor nehézségekbe ütközött. Az épület felújítása régóta célként fogalmazódott meg a Kedvezményezettnél, melynek anyagi forrása sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált lehetővé. A megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az épület energetikai tulajdonságainak javítása, gazdaságosabb működés elérése vált valóra. A projekt 300 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével jött létre.

A beruházásnak köszönhetően az épület külső hőszigetelése valósult meg, továbbá a lapostető hőszigetelése is. A korszerűtlen nyílászárók cseréje is megvalósult. A gépészeti korszerűsítés során kazáncsere történt, illetve a fűtési rendszer korszerűsítése is, egy 50 kW-os napelemes rendszer telepítésével, ezzel is támogatva a megújuló energia alkalmazását. Az épület közösségi funkciót lát el, így a projektarányos akadálymentesítés is fontos eleme volt a pályázatnak. A korszerűsítéseknek köszönhetően az épület közüzemi számlái is jelentősen csökkentek.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.